perjantai 17. heinäkuuta 2015

istunta syynissä

Olen tässä parin viikon aikana käynyt kesätallilla muutamia kertoja ja tuntuu että olen pienessä ajassa oppinut ihan valtavasti erityisesti istuntaan liittyen. Kerroin jo aikaisemmin että tällä kyseisellä tallilla istuntaan keskitytään tavallista enemmän ja itselleni se on ainakin tehnyt tosi hyvää. Hyvä istunta kun on koko ratsastuksen perusta ja itsekin olen saanut huomata sen että kyllä se hevonenkin vaan liikkuu paremmin kun ratsastaja istuu selässä niinkuin kuuluu.



Ensimmäiselle tunnille Irlannista paluuni jälkeen sain Virman, jolla olen mennyt aikaisemminkin viime kesänä. Muistan etten ihan hirveästi pitänyt tästä tammasta silloin koska mielestäni se oli ihan hirveän laiska. Vähän hitaalta se tuntui nytkin ja mietin jo mielessäni että kuinka oikein jaksan sen tunnin jos sitä pitää olla koko ajan puskemassa eteenpäin, ilmakin kun oli melkoisen helteinen. Hieman verryttyään Virma oli kuitenkin ajoittain jopa vähän liiankin innokas joten koko tuntia ei sentään tarvinnut viettää hevosen saamiseen eteenpäin.

Olen tottunut siihen että yleensä hevoset halutaan saada jo alkutunnista hereille ja liikkumaan hyvin eteen mutta tällä tallilla lähestymistapa on hieman toinen. Alkukäynnit ovat pitkiä ja niiden aikana tehdään istuntaharjoituksia. Sitten kun ravaaminen aloitetaan, ravin tulee olla "niin hidasta kuin vain ikinä mahdollista". Oletteko muuten ikinä yrittäneet ratsastaa niin hidasta ravia kuin vain mahdollista, hevosen siirtymättä käyntiin? Ei ole muuten ihan helppoa. Tällä pyritään siihen että hevonen saadaan kuulolle, askeleeseen saadaan joustoa ja ratsastajan istunta kuntoon. Tunnin edetessä hevosia aletaan pikkuhiljaa pyytämään enemmän eteen ja usein tehdään siirtymisiä keskiravin ja tavallisen ravin välillä. Ainakin Virmalle tällainen tapa mielestäni kyllä sopii ja muillekin hitaasti lämpiäville hevosille. Tottakai myös ylivireät hevoset saadaan tällä tavalla hyvin kuulolle.

Ratsastettiin melkein koko tunti suurella pääty-ympyrällä ja vaikka tehtävät olivat hyvin simppeleitä, niin silti tunnin lopussa oli sellainen olo kuin olisi ratsastanut GP-radan viiteen kertaan :D Tuolla ei meinaan ole sijaa huonolle ratsastamiselle sitten yhtään, heti tulee kommenttia jos vähänkin alkaa lipsua. Tosi hyvä juttu mun mielestä!

Sen verran on Irlanti mua ilmeisesti aivopessyt etten voinut tunnin aikana olla vilkuilematta niitä paria about metrin okseria jotka olivat edellisen tunnin jäljiltä kentälle jääneet :D Aikaisemmin olisin katsellut niitä kauhuissani ja kiittänyt onneani ettei meikäläisen tarvitse tuollaisia mennä. Nyt olisin kuitenkin antanut mitä vaan jos olisin päässyt niitä hieman kokeilemaan.. :D Ehkä joku toinen kerta sitten! Tämän seuraukseni mun oli kuitenkin pakko varata estetunti ja vaikka ihan noin korkeita ei siellä hypättykään niin oli kyllä ihan hirveän hauskaa! Siitä lisää myöhemmin ;)

Seuraavana päivänä mulla oli kuitenkin taas puolentoista tunnin kouluratsastussessio varattuna ja tällä kertaa sain ratsuksi Sakun. Viime kerralla en vielä tähän hevoseen oikein lämmennyt, mutta nyt täytyy kyllä myöntää että on tää herra S aika jees! Vähän hidas alussa, samallalailla kun Virmakin mutta vertyessään ja käynnistyessään tältä lähtee kyllä niin makeeta liikettä että oksat pois! Sakun kanssa täytyy erityisesti olla tarkkana että pitää käden kevyenä koska jos yhtään lähtee ratsastamaan liikaa edestä niin tää hevonen ei liiku mihinkään. Mulla oli jossain vaiheessa tuntia vähän vaikeuksia saada pidettyä kädet oikealla paikalla joten opettaja otti käyttöön kikka kolmosen ja neuvoi laittamaan raipan käsiin niin että se menee tuolla tavalla peukaloiden alta kuten kuvasta näkyy. Oon joskus aikasemminkin ratsastanut tunnilla jossa kaikkien piti ratsastaa puolet tunnista raippa tuolla tavalla käsissä ja kyllä muuten pysyy kädet oikeassa paikassa ja hiljaa! Sakusta huomasi heti että sen suu rauhoittui huomattavasti ja muotokin parani. Jossain vaiheessa laitoin raipan taas normaalisti ja yritin pitää kädet samassa paikassa. Ihan hyvin se onnistuikin ja Sakukin tuntui tyytyväiseltä koko lopputunnin vaikka meinasikin taas välillä vähän kuumua liikaa. Hyvä fiilis jäi tunnista jokatapauksessa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti